Korte handleiding

Het leven is niet zo ingewikkeld als vaak wordt aangenomen. De ruimtes in je leven zijn terug te brengen tot vier sferen: de privésfeer (je thuissituatie), de private sfeer (bedrijven), de publieke sfeer (verenigingsgebouwen) en de politieke sfeer (politieke gebouwen). Iedere levenssfeer heeft andere omgangsregels en vraagt om een andere houding. Zo gedragen wij ons thuis anders dan in de publieke ruimte en gelden er in de politiek weer andere regels dan in het bedrijfsleven. Om wegwijs te worden in het leven hoef je enkel de omgangsregels te leren kennen. Je kunt jezelf trainen in hoe jij je in de wereld gedraagt en presenteert. Dat kan vanuit de vier trainingspraktijken: filosofie en wetenschap, religie, kunst en sport. Het agoramodel helpt jou hierbij.

Door de levenssferen en trainingspraktijken op verschillende wijzen met elkaar te combineren beland je op informatie die jou kan helpen bij dit leerproces. Ontdek eerst hoe overzichtelijk het leven eigenlijk is én daag jezelf vervolgens uit om nieuwe verbanden te leggen en nieuwe inzichten te vergaren. In totaal kun je 64 crossovers tussen de levenssferen en trainingspraktijken maken. Probeer het maar eens.

Stap 1: Kies op het beginscherm één levenssfeer en één trainingspraktijk waar jij het meeste bij thuis voelt. Klik deze beide aan en druk op ‘zoeken’. Je krijgt nu video’s en teksten te zien die je zullen inspireren om je gekozen levensinstelling verder uit te diepen.

Stap 2: Maak vervolgens vanuit je ‘eigen’ sfeer of trainingspraktijk een verband met een sfeer of trainingspraktijk waar je je minder toe aangetrokken voelt. Je krijgt weer video’s en teksten te zien. Doordat je eerst jouw eigen interessegebied hebt aangeklikt ontdek je nu wat jouw wereld te bieden heeft aan de buitenwereld. Hoe beïnvloedt bijvoorbeeld je studie jouw privéleven, religieuze ervaring, creativiteit of competitieve instelling?

Stap 3: Nu de uitdaging: kies eerst de sfeer of trainingspraktijk waar je je het minst verwant mee voelt en selecteer daarna je ‘eigen’ sfeer of trainingspraktijk. Door het om te draaien krijg je informatie te zien waarin wordt uitgelegd wat jij kunt leren van de sferen en praktijken waar je je niet zo bij thuis voelt. Dit kan een eyeopener zijn.

Stap 4: Bedenk wat je kunt toevoegen aan deze site en laat het weten aan de redactie.